Chřestové slavnosti Ivančice Hotel Ryšavý Vémyslice

KAM LETOS ZA DOBROU CHUTÍ – JIHOMORAVSKÉ GASTRONOMICKÉ AKCE

Představíte-li si mapu jižní Moravy, přibližně ve třetině pomyslné přímky mezi Brnem a Znojmem leží Ivančice. Není to tak dávno, co patřilo toto městečko na gastronomickou mapu Evropy: pěstoval se zde totiž vynikající chřest. „Vančické špargl“, jak zdejší obyvatelé ivančickému chřestu říkávali, prý chutnal i císaři pánu ve Vídni. Za socialismu byl špargl prohlášen za buržoazní plodinu a tradice byla zlikvidována zároveň s jeho pěstírnami – šparglovnami.

Teprve od devadesátých let minulého století jsme svědky jejího vzkříšení. Zdejší chřestové slavnosti, pořádané vždy na přelomu května a června, navštěvuje každým rokem víc a víc zájemců a přibývá i gastronomických institucí, které se tady chtějí představit. Jan Janda, ředitel hotelu Ryšavý v nedalekých Vémyslicích, k tomu říká: „Náš hotel je zaměřen na kvalitní tradiční gastronomii, dá se říci na kuchyni našich babiček. Proto v Ivančicích nemůžeme chybět. Začali jsme v roce 2011 a zájem návštěvníků nás překvapil. Letos bude náš šéfkuchař František Sigmund vařit chřestové speciality přímo na náměstí před lidmi.“

Gastronomické akce byly donedávna doménou Prahy. Je potěšitelné, že v posledních letech se začaly rozmáhat i v menších obcích včetně městeček a vesnic jižní Moravy, a ještě potěšitelnější je, že jim pomáhají obnovit (nebo nalézt) vlastní identitu. Z hloubi zapomnění se vynořuje řada regionálních produktů, oprašují se ručně psané sešity receptů po babičce a měšťáci s gustem vyrážejí na gastronomicko-vlastivědné výlety.

Podívejme se namátkou, kam se mohou zájemci o dobré jídlo a pití našich předků vydat v první polovině letošního roku. Předposlední lednový víkend nabízí ve staroslavných Mikulčicích příležitost vyzkoušet kombinaci kysaného zelí a ovocných pálenek. Moravské uzené bude hlavní gastronomickou atrakcí druhé únorové soboty a neděle v Bystřici nad Pernštejnem. Mandle bychom na jižní Moravě asi nečekali, ale opak je pravdou – v Hustopečích se dochoval mandloňový sad, který dřív touto plodinou zásoboval moravské čokoládovny. Slavnosti mandloní a vína se tady konají koncem března, v době, kdy se zdejší mandloně rozzáří růžovými květy.

Dubnový Festival otevřených sklepů je už tradiční vinařskou akcí. Tentokrát nás zavede do jihomoravského mikroregionu Modré hory v nejjižnějším cípu Moravy, kde budeme moci ochutnat vína třicítky vinařů z Velkých Pavlovic, Kobylí, Vrbic, Němčiček a Bořetic. Abychom neopominuli největší moravské město, začátkem června se na terasách brněnského hradu Špilberku uskuteční třetí ročník reprezentativního Špilberk Food Festivalu. A pokud vám takový festival přijde příliš snobský, doporučujeme v půlce července meruňkobraní v Miroslavi, kde můžete ochutnat všechno, co dokáže lidská fantazie z meruněk vytvořit.

Jan Janda z Hotelu Ryšavý vysvětluje: „My se gastronomických akcí nejen zúčastníme, ale sami je pořádáme. Moravský Krumlov a jeho okolí není tak vyhledávanou turistickou destinací jako třeba Znojmo a jeho okolí, proto sem musíme hosty přilákat. Zjistili jsme, že kvalitní ubytování a wellness nabídka nestačí, lidé dnes cestují za chuťovými zážitky. Naší největší slavností je Den vína pořádaný každý rok v lednu. Sejdou se u nás nejlepší vinaři z regionu, představují své produkty a ke každému vínu předtím speciálně vyladíme nejvhodnější jídlo.“ Občas se prý návštěvníci trochu diví – třeba letos kombinují ve Vémyslicích vepřové maso v čokoládě podle receptu starých Mayů se zajímavým cuvée z Nového Šaldorfu. Hotel Ryšavý ovšem pořádá i řekněme lidovější akce – třeba gulášobraní nebo týden bramborových specialit. A očividně se mu tato strategie vyplácí. Když se ředitele Jandy zeptáme na vstupenky na letošní Den vína, jenom se usměje. Má už dva měsíce vyprodáno.

Jakub Nerad